Poseren

Hoe moet ik poseren? is een van de meest gestelde vragen die ik krijg. Heel vaak krijg ik te horen dat iemand niet op de foto durft omdat hij/zij niet weet wat ze voor de camera moeten doen.


Nooit een fotosessie gehad? Geen probleem!
Veel mensen zijn de eerste keer bij een Photoshoot wat gespannen en dat is heel begrijpelijk, alles is nieuw en je weet vaak niet wat er komen gaat. Ik zal daarom veel en vaak aanwijzingen geven: hoe je je hoofd moet houden, waar je je armen moet plaatsen, of je naar links of rechts moet kijken. Ik kan ook poses laten zien en je vragen om ;op dezelfde manier te gaan staan of zitten. Voor de meeste van mijn klanten is zoiets voldoende om ze mooi op de foto te zetten.

Poseren als een model 
Er uitzien als een model is een ding. Bedenk echter dat modellen niet worden betaald om te zitten en mooi te zijn. Of je nu je carrière als fotomodel wilt bevorderen of gewoon fotogeniek wilt zijn, de hieronder beschreven tips helpen je om jouw foto’s een hogere kwaliteit te geven.

Wanneer je als model aan de slag wilt, zul je moeten leren acteren. Het kunnen aannemen van verschillende poses en gezichtsuitdrukkingen maken het verschil tussen een goed en matig model. Er zijn heel veel poses te bedenken, staand, knielend of liggend. Je kunt het beste zelf ook op internet of in magazines kijken naar andere foto’s. Zie je een pose die je mooi vindt? Bewaar de foto en probeer een paar keer op dezelfde manier te poseren. Kijk vooral naar poses die bij jou passen. Probeer thuis de poses voor een spiegel te doen totdat ze natuurlijk aanvoelen om te doen.

Tijdens de shoot: 
Als je eenmaal voor de camera staat, hoef je echt niet van de ene pose in de andere over te gaan. Neem een eerste pose aan en verander dan na de klik van de camera elke keer een klein beetje aan je houding. Meestal zal de fotograaf je tijdens het shooten verder helpen met aanwijzingen als ‘hoofd een beetje meer schuin’, ‘naar beneden kijken’ of ‘een klein lachje graag!’. Luister goed naar deze opmerkingen en bedenk dat dit geen commentaar of kritiek is maar dat deze opmerkingen deel uitmaken van de samenwerking tussen fotograaf en model.

Vergeet niet om je gezicht tijdens de shoot expressie te geven. Laat je ogen stralen als je lacht en wees niet bang om zwoel in de camera te kijken als de foto daarom vraagt. Om zo spontaan mogelijk te lachen mag je als model overigens best geluid maken! Lach hardop, zeg iets grappigs, moedig jezelf aan en het ziet er direct stuk echter en ontspannender uit.

E-mailen
Bellen